Architectuur & erfgoed

 1. Aleida Leurinkhuis

  Aleida Leurinkhuis

  Adres
  Raadhuisplein, Losser

  Het Aleida Leurinkhuis (voormalig Bekhoes) is een voormalige zogenaamde Akkerburgerwoning die in 1955 is gerestaureerd en sindsdien bij de Protestantse Gemeente Losser in gebruik is als consistorie- en vergaderruimte. Het Aleida Leurinkhuis staat midden in het centrum van Losser. Het is van binnen niet te bezichtigen.

 2. Martinustoren

  Martinustoren

  Adres
  Martinusplein, Losser

  De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.

 3. Dr. W. Staringgroeve te Losser

  Dr. W. Staringgroeve te Losser

  Adres
  Andersonstraat, Losser

  Eén van de belangrijkste geologische vindplaatsen in Nederland is vernoemd naar de vermaarde geoloog dr. W.C.H. Staring. In 1853 publiceerde hij onder de titel ‘De steen van Losser’ een verslag over zijn vondsten van gesteenten met fossielen. Het was oud-NAM-medewerker W.F. Anderson die de groeve heeft laten uitgraven en later ook heeft behoed voor de ondergang. Anderson verzamelde een schat aan stenen en fossielen. Deze zijn nog altijd te bewonderen in Erve Kraesgenberg in Losser.