Arboretum Poortbulten

De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten om zwaardere maatregelen te treffen tegen het coronavirus. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten in De Lutte. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

Oase van rust

Hoewel het park 130.000 bezoekers per jaar telt is het een oase van rust. Slingerende paadjes geven na elke bocht een nieuw uitzicht en bijzondere bomen en heesters dwingen je even te stoppen en te kijken. Vanuit de vogelkijkhut spot je soms de ijsvogel. Daar word je vanzelf stil van.

Unieke collectie van bomen en bloemen

Een park met 2500 verschillende bomen en heesters verdeeld over duizend soorten is natuurlijk al heel bijzonder. Maar ook de bloemen, planten, insecten en zoogdieren die er leven vind je niet overal.

Flora en fauna

Achter in het park staat een grote mammoetboom. De boom heeft een stamomtrek van bijna 6 meter. Van nature komt deze boom voor in Californie. Ook de watercipres die men plantte in 1949 is uniek. Het is één van de oudste exemplaren in Nederland.

Orchideeën

Door een aangepast maaibeleid en goede grondwatercondities bloeit de welriekende nachtorchis, biezenknoppen en muurhavikskruid. In het voorjaar is het een ware bloemenzee, met name bij de populieren in het poelenlandschap, het populetum.

Vlinders en vleermuizen

De combinatie van bomenweiden, kruidenrijke graslanden en vochtige bossen zijn van groot belang voor kwetsbare vlindersoorten. De zeldzame grote weerschijnvlinder is al vaak gespot in het Arboretum. Maar ook bijzondere paddenstoelensoorten als oranjerode hertenzwam treffen we hier aan. In het poelenlandschap voelen libellen, kikkers en verschillende soorten vleermuizen zich thuis.

Ter gelegenheid van het Jaar van de Botanische Tuinen in 2017 gaf PostNL een postzegelvel uit waarop tien bijzondere planten en bomen staan afgebeeld. De kansenboom uit Arboretum Poortbulten is één van kroonjuwelen op het postzegelvel.

Het Arboretum Poortbulten heeft een oppervlakte van 19 hectare waarvan het arboretum 8,6 hectare in beslag neemt. Het overige gebied bestaat uit: • een poelenlandschap met natuurlijke plantengroei; • bloemrijke kruidenvegetatie onder de bomen van het arboretumgedeelte; • een bosstrook.

In het Arboretum vindt je: • een zwerfstenencollectie uit het tracé van de nabijgelegen autosnelweg A1; • een bijenhuis; • een informatiecentrum met regelmatig een tentoonstelling. Voor educatieve doeleinden zijn hier lesbrieven en folders aanwezig. • Schenkerij Poortbulten; een ideale locatie voor een hapje, drankje, vergadering of feestje midden in de natuur.

Openingstijden

Hele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang


contactinformatie

 

Lossersestraat 68
7587 PZ De Lutte

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Assistentiehonden toegestaan
  • Bruikbaar toilet
  • Elektrische rolstoeltoegankelijk
  • Rolstoeltoegankelijk

Tip je vrienden

facebook twitter