Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Centrum Overdinkel

Het kerkdorp Overdinkel is van vrij recente datum. Deze plaats heeft zich eerst ontwikkeld na de ontginning van het “Overdinkelsche Veld” en onder invloed van de toenmalige expansie van de Gronause textielindustrie.

Het kerkdorp Overdinkel is van vrij recente datum. Deze plaats heeft zich eerst ontwikkeld na de ontginning van het “Overdinkelsche Veld” en onder invloed van de toenmalige expansie van de Gronause textielindustrie. Vele gezinnen uit Noord-Nederland vestigden zich hier bij de grens om in de weverijen en spinnerijen van Gronau te gaan werken. In 1909 werd in Overdinkel de Hervormde Kerk gebouwd en een jaar later werd ook de Katholieke Kerk, gewijd aan de H. Gerardus Majella, geconsacreerd.

In ‘Oet dorp en marke’ van de Historische Kring publiceerde Sietse Smit een verhaal over smokkelaars in Overdinkel. Voor en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog was smokkelen een geliefde onderneming voor mensen die aan de grens woonden. Avontuur en ook geld speelden een grote rol. Er gaan veel stoere verhalen rond in het dorp over deze activiteiten van vroeger, maar er vielen ook slachtoffers. Er was ooit in ‘Saksenstal Gerrit’ een smokkelaarsmuseum. Dit is helaas door een grote brand geheel verloren gegaan in 2012. In het nieuw te bouwen Kulturhus wil men dit deel van de Overdinkelse geschiedenis weer een plek geven, in en buiten het gebouw.

Geschiedenis: De Invalsweg te Overdinkel heet zo omdat Bernhard van Galen, Bisschop van Münster, met als bijnaam Bommenberend, langs deze weg in het voorjaar van 1672 Overijssel binnentrok. Hij sloeg met zijn leger het kamp op aan de kruising van de Invalsweg en de Welpeloweg, waar zich het zeer oude Veldkruis van Overdinkel bevindt. Op deze plaats is nog een bosje, en er wordt ieder jaar het Overdinkselse Schuttersfeest gevierd. De troepen van de Münsterse bisschop hebben de buurtschap Overdinkel en het dorp Losser geplunderd en in brand gestoken.

contactinformatie

 

Hoofdstraat
Overdinkel

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Assistentiehonden toegestaan
  • Rolstoeltoegankelijk

Tip je vrienden

facebook twitter