Op bezoek bij

In gesprek met Simone Damhof van Natuurmonumenten

Leestijd 4 minuten 285 x bekeken

De gemeente Losser, de Schatkamer van Twente. Waar de Dinkel over de grens meandert en de Tankenberg het hoogste punt van de stuwwal én van Overijssel is. Met de dorpen Beuningen, Glane(-Beekhoek), De Lutte, Overdinkel en Losser en het omringende licht-glooiende landschap. Groen, genoeglijk, gastvrij. Met talloze enthousiaste ondernemers, actieve dorpsraden, gezellige verenigingen en blijvend Noaberschap.

In gesprek met Simone Damhof van Natuurmonumenten leren we meer over de bekendste schatten uit onze gemeente. De schatten waarvoor mensen een bezoek brengen aan onze regio. En de schatten die niet zo vanzelfsprekend zijn als wij zelf soms denken. Onze natuurgebieden.

Simone: "Voor mij is het essentieel dat de natuur een vaste plek krijgt in ons leven. Het is niet iets wat we voor lief moeten nemen, maar juist moeten omarmen. Hier in Twente lijkt het voor velen misschien vanzelfsprekend, maar als je kijkt naar mensen uit bijvoorbeeld het westen, dan zie je dat zij verrast worden door de prachtige natuur hier. Het feit dat mensen speciaal voor die natuur hier naartoe komen zegt genoeg. En dat draagt uiteindelijk niet alleen bij aan het behoud van onze natuur maar heeft ook een positief effect op de lokale economie."

Wat doet Natuurmonumenten dan precies?

"Als Natuurmonumenten spelen we een cruciale rol in het vergroten van het bewustzijn over onze natuur. In de gemeente Losser beheren we bijvoorbeeld een tiental natuurgebieden. Prachtige stukken natuur die we moeten behouden. Samen met onze vrijwilligers proberen we dit zo goed mogelijk te doen. Tegelijkertijd fungeren die gebieden als uithangbord voor de regio. We streven ernaar dat mensen zich bewuster worden van wat we hier hebben en dat er een balans is tussen het beschermen van de natuur en het laten genieten van al het moois dat deze gebieden te bieden hebben.", aldus Simone.

Eigenlijk geef je aan dat er altijd een tweestrijd is tussen behoud van de natuur en het toeristisch aantrekkelijk maken van een gebied. Hoe gaan jullie daarmee om?

Simone: "Het is inderdaad een voortdurende uitdaging om een balans te vinden tussen het beschermen van de natuur en het mogelijk maken van activiteiten. We moeten mensen soms echt wijzen op enkele regels, zoals het respecteren van stiltegebieden en het aanlijnen van honden. We ontwikkelen gebiedsvisies om vast te stellen wat wel en niet kan in een bepaald gebied, met als doel de natuur te beschermen en te behouden en tegelijkertijd te kijken wat er wel mogelijk is in een gebied. Mooie voorbeelden zijn de Landgoed Twente Marathon, De Helletocht en de Oldenzaal Marathon. Sportieve activiteiten waarbij je soms op plekken komt die je normaal niet tijdens het sporten bezoekt. Zo combineren we het genieten van de natuur met behoud."

Koepeltje om de Tankenberg
Koepeltje om de Tankenberg

Je kan lid worden van Natuurmonumenten. Hoe zit dat?

"Natuurmonumenten is een vereniging, een van de grootste in Nederland. Onze leden spelen een cruciale rol bij het behoud van de natuur. Met hun steun kunnen we niet alleen bestaande natuurgebieden behouden, maar ook bijvoorbeeld het unieke Arboretum. Een 100 jaar oud bomenpark met 2500 verschillende bomen en heesters verdeeld over 1000 soorten, een poelenlandschap en naaldbomentuin. Naast de bijdragen van leden werven we fondsen en ontvangen we sponsorgelden om ons werk te financieren. We zijn dus geen overheidsinstantie, dat is soms nog wel onduidelijk voor mensen." legt Simone uit.

Je begon net al even over vrijwilligers. Welke rol spelen die in jullie werk?

Simone: "In onze gebieden in Salland en Twente werken 22 mensen, maar hun inzet wordt versterkt door meer dan 350 vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn onze kanjers. Ze vervullen uiteenlopende taken, variërend van surveilleren tot bezoekers rondleiden, helpen bij administratieve taken of fungeren als gastheer in een van onze gebieden. Zij zijn onze ogen en oren in het veld en dragen bij aan het succes van onze activiteiten en evenementen, zoals bijvoorbeeld de Zwoele Zomeravond in het Arboretum. Zonder deze mensen zouden we de natuur in onze regio nooit op deze manuur kunnen beheren."

Je komt door je werk op veel mooie plekken. Wat zijn jouw schatten in onze Schatkamer van Twente?

"Mijn persoonlijke lievelingsplekken zijn het Duivelshof, de Tankenberg en het Arboretum. Deze locaties vertegenwoordigen de diversiteit en schoonheid van de natuur in onze regio, en ik nodig iedereen uit om ze te ontdekken. Volg ons op sociale media @Twente_Natuurmonumenten om op de hoogte te blijven van onze activiteiten en geniet samen met ons van al het moois dat de natuur te bieden heeft!" sluit Simone het gesprek af.

In dit artikel las je meer over één van de talloze schatten in de Schatkamer van Twente. Schatten die misschien niet altijd een belletje doen rinkelen, maar wel schatten die onze gemeente Losser een onmeunig mooie plek maken om te wonen, werken en te recreëren.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Losser

  1. Zien & Doen

    Vergezichten en uitkijkpunten in de Schatkamer van Twente

    Geschreven door José
  2. Nieuws

    Nieuw toeristisch magazine Ontdek de Schatkamer van Twente

  3. Nieuws

    Opening toeristisch seizoen in de Schatkamer van Twente

    Geschreven door Bianca
  4. Zien & Doen

    De elektrokarritten gaan weer van start!

    Geschreven door Bianca

Tip je vrienden

facebook twitter