Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Rembrandt en de Bijbel

In zijn lezing gaat Frans Grijzenhout in op de diverse aspecten van Rembrandts verhouding tot de Bijbel. Hij stelt zich daarbij de volgende vragen: In welk religieus milieu in het Leiden en Amsterdam van zijn tijd voelde Rembrandt zich het meeste thuis? Wat betekenden de kerk en de Bijbel persoonlijk voor hem? Welke Bijbelverhalen koos Rembrandt bij voorkeur uit? En hoe kwam hij tot de zo treffende verbeeldingen van het drama en het lijden dat in zoveel van de verhalen centraal staat?

In 2019 wordt wereldwijd herdacht dat Rembrandt 350 jaar geleden is gestorven. In zijn oeuvre (tekeningen, schilderijen, etsen) speelt de Bijbel een zeer belangrijke rol. Of het nu gaat om een ‘Bijbellezende oude vrouw’, om een gruwelijk verhaal als ‘de Blind making van Simson’, of om ‘De Graflegging van Christus’, altijd weet Rembrandt feilloos de kern van de voorstelling in al zijn emoties te treffen. Op een indringende wijze maakt hij de kijker tot ‘toeschouwer’ en ‘mee-belever’ van de uitgebeelde gebeurtenis.

Prof. Frans Grijzenhout (1955) is sinds 2003 hoogleraar Cultureel Erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2011 is hij daar hoogleraar kunstgeschiedenis van de nieuwere tijd (dit is de periode vanaf 1600). Hij schreef o.a. over de geschiedenis van het Rijksmuseum en over het beeld van de zeventiende-eeuwse schilderkunst, zoals dat in later eeuwen ontstond. Tegenwoordig houdt hij zich intensief bezig met de schilderkunst van de Nederlandse Gouden Eeuw. In zijn onderzoek achterhaalde hij de geheimen achter diverse schilderijen van Jan Steen. Hij was gastconservator bij verschillende musea. Bijzonder is ook zijn speurwerk met betrekking tot het schilderij ‘Het straatje van Vermeer’, waarvan hij de raadsels oploste, die de deskundigen bijna 100 jaar lang bezighielden. In het verlengde van dit onderzoek presenteerde hij ook het tv-programma ‘Kunstraadsels’, dat werd uitgezonden door omroep ‘Max’.

Waar: Protestantse kerk Losser
Wanneer: zondag 24 november 2019
Tijd: 15.00 uur
Toegang: € 6,00 (incl. een consumptie)
Kaartverkoop Wilma ten Bolscher (053 538 3152) en ’s middags aan de kerk.

www.protestantsegemeentelosser.nl
www.protestantsglanerbrug.nl
Besteladres kaartjes:
kaartenbeni@protestantsegemeentelosser.nl

Wanneer

Prijzen

  • € 6,00 Entreeprijs

Locatie

Protestante kerk Losser

Telefoon
0535369400

Tip je vrienden

facebook twitter