Bommen Berend Prachtige Familie Fietsdag

Bruisend Overdinkel organiseert door het buitengebied van Overdinkel, Losser en Duitsland de Bommen Berend fietstocht met onderweg een aantal bijzondere stops.

Een historische gebeurtenis in de gemeente Losser. Dit jaar in september is het precies 355 jaar geleden dat Bisschop Bernhard von Galen voor zijn inval in Twente zijn troepen inspecteerde onder een lindeboom op het Ruenberg. Op het aan de gelijknamige beek gelegen erve Welpelo.

Wat gebeurde er?
Bronnen geven aan dat verspieders, vermomd als ‘kiepenkerl’ over de grens naar Losser waren getrokken. Deze verspieders zouden, als zij Losser onverdedigd aantroffen, een schuur in brand steken, waarmee aan de achtergebleven troepenmacht het sein ‘Alles veilig’ werd gegeven. In het onverdedigde dorp Losser staken zij inderdaad een schuur in brand, maar dat liep wat uit de hand waardoor het hele achterdorp afbrandde. In de daarop volgende nacht overschreed het Münsterse leger inderdaad de grens. Een jongen, die als hulpje met de troepen meetrok, stak de kerk in brand met als gevolg dat ook de rest van Losser in vlammen opging. Aldus een artikel in Dagblad Tubantia van 2 april 1965. Er wordt nog wel aan toegevoegd dat het in brand steken van de kerk niet conform de plannen van de bisschop was. De brandstichter werd tot de galg veroordeeld.

Bruisend Overdinkel
Oorlogen en bezettingen zijn geen reden om iets leuks te organiseren. Echter de tijd heelt alle wonden. Bruisend Overdinkel wil deze geschiedenis onder de aandacht brengen. Zoals ze in 2018 de “smokkelfietstocht” hebben georganiseerd willen ze dit jaar de “Bommen Berend fietstocht” organiseren. De fietstocht van ongeveer 26 kilometer voert door Overdinkel, Losser en Duitsland. De tocht voert langs historische plekken die betrekking hebben op de bezetting van Losser door Berhard von Galen. In enkele gevallen zal een deel van de geschiedenis worden nagespeeld. Aan de Invalsweg (naam ontleend aan deze gebeurtenis) zal een heus tenten kampement verrijzen. Bommen Berend (bijnaam van de Bisschop omdat hij graag bommen gebruikte tijdens zijn veldslagen) zal hier zijn manschappen inspecteren.

Fietstocht op zondag 13 september
Op zondag 13 september is er een fietstocht waarbij je uiteraard ook door het historische centrum van Losser en het buitengebied fietst. Op diverse plekken is het mogelijk een versnapering te gebruiken. Livemuziek en zelfs een kleine markt is er op de route. In het routeboekje (dat die dag te koop is) staat uitgebreide info over de geschiedenis van de plekken waar de route langs gaat.

Start tussen 10.00 - 12.00 uur bij 't Trefhuus Overdinkel.
Afstand: 23 kilometer.
Deelname: vrije gift.

Heb je vragen over dit evenement? Neem dan contact op met Stichting Bruisend Overdinkel via info@bruisendoverdinkel.nl.

De voorinschrijving is gesloten. Inschrijven bij vertrek is nog mogelijk tussen 10.00-12.00 uur bij 't Trefhuus.

Wanneer

Locatie

Kulturhus 't Trefhuus Overdinkel

Adres
Prins Hendrikstraat 1, 7586 BG Overdinkel
Telefoon
053-5369400
E-mail
Website
www.trefhuus.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter