Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Week van de Toegankelijkheid

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7-11 oktober) worden op tal van deze plekken bijzondere evenementen georganiseerd door Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten maakt tientallen natuurgebieden en natuurspeelplekken toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn al 27 gebieden ontsloten, daar komen de komende maanden nog 13 bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en informatievoorziening toegankelijk gemaakt. Daarnaast zijn tien OERRR speelnatuurplekken ontwikkeld waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen.

Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bezoek aan de natuur mensen gelukkiger én gezonder maakt. Zij vinden dat iedereen de kans moet hebben om van de natuur te genieten. Oók de vier miljoen Nederlanders voor wie het, door een beperking, niet vanzelfsprekend is om de natuur in de gaan. Ze gaan nog veel meer doen om deze groep te verwelkomen in onze gebieden. Hopelijk inspireren ze gemeenten, provincies en zorginstellingen om samen met ons door te gaan met deze ontzettend belangrijke opdracht.”

Samenwerking
De aanleg van de toegankelijke natuur kon worden gerealiseerd dankzij deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Natuurmonumenten werkte de afgelopen drie jaar bovendien nauw samen met Groen en Handicap, de Speeltuinbende, HandicapNL, Ieder(In) en het Gehandicapte Kind om de natuurgebieden en natuurspeelplekken écht toegankelijk te maken voor mensen en kinderen met een beperking. Illya Soffer, directeur van Ieder(In), initiatiefnemer van de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid: “Steeds meer organisaties hebben aandacht voor toegankelijkheid. Vaak gaat dat dan over gebouwen. Toegankelijkheid is voor mensen met een beperking of chronische ziekte een voorwaarde om te kunnen meedoen in de maatschappij en ook je vrije tijd naar eigen keuze in te vullen. Daarom zijn ze blij dat Natuurmonumenten en haar partners werk maken van toegankelijke natuurgebieden.”

Ommetje Arboretum Poort Bulten
In Arboretum Poort Bulten kan iedereen nu ook onbeperkt genieten. Natuurmonumenten paste een groot deel van de paden aan waardoor ze nu nog beter begaanbaar zijn voor rolstoelgebruikers. Naast de bankjes is ruimte om een rolstoel te plaatsen, picknicktafels zijn van de juiste afmetingen en ook andere drempels namen we weg. De route staat aangegeven op het nieuwe entreebord.

Allemaal naar het Arboretum
In het kader van de Week van de Toegankelijkheid is er op woensdag 9 oktober een ochtendwandeling en een middagwandeling. We kunnen rolstoelgebruikers dan het park optimaal laten ervaren. Na een warm welkom gaan de deelnemers, eventueel met begeleider samen met een gids op pad. Onderweg trakteren we hen op bijzondere informatie en allerlei leuke wetenswaardigheden over de bomen en het park. Voor geïnteresseerden die geen rolstoelgebruiker zijn, maar die ook niet lang kunnen wandelen, is er ’s middags een elektrokartocht te boeken.

Voor alle activiteiten geldt dat vooraf aanmelden noodzakelijk is. Dit kan via hun website: https://www.natuurmonumenten.nl/agenda?props.page=1&locatie=N_965

Wanneer

Locatie

Arboretum Poortbulten

Adres
Lossersestraat 68, 7587 PZ De Lutte