Centrum Overdinkel
Het kerkdorp Overdinkel is van vrij recente datum. Voor 1890 bestaat de buurtschap, die in die tijd bekend stond als het 'Overdinkels Veld', uit enkele erven langs de Ruhenbergerbeek.
Kerkdorp Overdinkel
Het kerkdorp Overdinkel is van vrij recente datum. Deze plaats heeft zich eerst ontwikkeld na de ontginning van het “Overdinkelsche Veld” en onder invloed van de toenmalige expansie van de Gronause textielindustrie. Vele gezinnen uit Noord-Nederland vestigden zich hier bij de grens om in de weverijen en spinnerijen van Gronau te gaan werken. In 1909 werd in Overdinkel de Hervormde Kerk gebouwd en een jaar later werd ook de Katholieke Kerk, gewijd aan de H. Gerardus Majella, ingezegend.
Smokkelaars
In ‘Oet dorp en marke’ van de Historische Kring publiceerde Sietse Smit een verhaal over smokkelaars in Overdinkel. Voor en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog was smokkelen een geliefde onderneming voor mensen die aan de grens woonden. Avontuur en ook geld speelden een grote rol. Er gaan veel stoere verhalen rond in het dorp over deze activiteiten van vroeger, maar er vielen ook slachtoffers. Er was ooit in ‘Saksenstal Gerrit’ een smokkelaarsmuseum. Dit is helaas door een grote brand geheel verloren gegaan in 2012.
Kulturhus ’t Trefhuus
Kulturhus ’t Trefhuus is het hart van Overdinkel. Jong en oud komt hier samen om (zoals de naam het al zegt) elkaar te treffen en te ontspannen. Er worden tal van activiteiten georganiseerd, zoals een rondrit met de elektrokar, actieve ontmoeting voor een gezonde leefstijl die bedoeld is voor ouderen die het leuk vinden om meer te bewegen, samen gezond te koken en te eten, kinderkookcafé voor kinderen uit groep 7 & 8 leren hier verschillende gerechten koken. Teveel om op te noemen. Kijk eens in de agenda van ’t Trefhuus.
Grensplaatsje
Overdinkel ligt aan de Duitse grens. Slootje over en je bent in Duitsland, waar je heerlijk kunt vertoeven en wandelen aan de Dreilandersee.
Geschiedenis
De Invalsweg te Overdinkel heet zo omdat Bernhard van Galen, Bisschop van Münster, met als bijnaam Bommenberend, langs deze weg in het voorjaar van 1672 Overijssel binnentrok. Hij sloeg met zijn leger het kamp op aan de kruising van de Invalsweg en de Welpeloweg, waar zich het zeer oude Veldkruis van Overdinkel bevindt. Op deze plaats is nog een bosje, en er wordt ieder jaar het Overdinkselse Schuttersfeest gevierd. De troepen van de Münsterse bisschop hebben de buurtschap Overdinkel en het dorp Losser geplunderd en in brand gestoken.
contactinformatie
Hoofdstraat
Overdinkel