Op bezoek bij

In de spotlight: landgoedamping het Meuleman

Leestijd 8 minuten 2478 x bekeken

Vorige week waren we op bezoek bij Cathelijne, de beheerder van landgoedcamping het Meuleman in De Lutte. We vroegen haar het hemd van het lijf over wie ze is, wat haar hobby’s zijn en hoe ze beheerder van de camping is geworden. Lees je mee?

Wanneer is camping het Meuleman ontstaan? Hoe ben jij erbij betrokken geraakt en waarom ben je dit gaan doen?
Cathelijne: “Ik heb eigenlijk geen idee wanneer de camping is ontstaan, in ieder geval heel lang geleden al. Vroeger was dit onderdeel van landgoed het Meuleman en de camping heette toen nog Florilympha. 20 jaar geleden is het gekocht en is het losgekoppeld van het restaurant Florilympha. Toen is het camping het Meuleman geworden. Destijds had het nog een hele andere sfeer, er waren veel mensen die hier het hele jaar stonden, met afgebakende plekken en stacaravans. 20 jaar geleden, toen de camping werd gekocht, begonnen de eigenaren met teruggeven aan de natuur. Alle grote objecten en verstening werden weggehaald. De bospaden kwamen weer terug. Er werd een landschapsarchitect ingeschakeld om te kijken hoe het landschap in ere kon worden hersteld. Daarna is het ook een landgoedcamping geworden.”

Cathelijne komt oorspronkelijk uit de Achterhoek. Na de middelbare school is ze naar het westen van het land verhuisd, daarna heeft ze een tijd in Oostenrijk gewoond alvorens ze naar Den Haag ging. Haar toenmalige man kreeg werk in Denekamp en op die manier is ze in deze regio gekomen. Met haar man en drie kindjes gingen ze kamperen in de buurt. Ze zochten een mooie natuurcamping omdat ze een Mongoolse Yurt (een traditionele ronde tent) heeft die een mooie natuurcamping verdient. Zo kwam ze bij camping het Meuleman uit. Voordat ze beheerder van de camping werd was ze al drie jaar seizoensgast op de camping.

Mongoolse Yurt
Mongoolse Yurt

“Ik ben helemaal verliefd geworden op dit stukje aarde. Ik heb veel gereisd en in het buitenland gewoond, maar dit blijft gewoon zo’n mooi stukje.”

Toen Cathelijne hoorde van de huidige beheerder dat de camping dicht zou gaan omdat de eigenaren een ander bestemmingsplan voor de grond hadden vond ze het zo jammer dat ze is gaan uitzoeken hoe de situatie precies zat. Ze kreeg toen te horen dat de camping open bleef, maar dat ze een nieuwe beheerder zochten. Ze begon zich af te vragen of dat iets voor haar kon zijn en dat de camping op die manier behouden kon worden. De eigenaren van de grond vroegen haar naar haar visie. Cathelijne: “Ik was in mijn dagelijks leven al gericht op duurzaamheid, maatschappelijk ondernemen en de natuur. Nu is dat allemaal op zijn plek gevallen. Ik wil de camping nog meer gaan verduurzamen, mijn focus ligt daarop. Alle producten die wij gebruiken zijn ook biologisch afbreekbaar, ook de chemicaliën voor het sanitair”.

Moestuin
Moestuin

Hoeveel plekken heeft de camping eigenlijk?
110 plekken. Er zijn heideplekken, bosplekken of kampeerplekken bij de vijver en het strandje. We hebben geen veldjes.

Nog even verder over jouw missie/visie…
“Ja, ik ben begonnen met een moodboard ontwerpen. Een nieuwe huisstijl en een gerichte doelgroep. Ik richt me op het behouden van vaste klanten. Daarnaast vind ik het belangrijk om betrokkenheid met de natuur te stimuleren. Ik wil het helende karakter van de natuur benadrukken en gebruiken. Kinderen educatie geven over de natuur.”

Ze is aangenomen voor één tot drie jaar. Haar visie voor die jaren is om een soepele transitie in gang te zetten voor de ideeën van de eigenaren over een andere bestemming. In die tijd wil ze een impuls aan de camping geven. Als seizoensgast zag ze dat er ook vaak lege plekken waren. Ze vroeg zich af hoe dat kon en ze heeft vaak gedacht: “dit stukje natuur is het best bewaarde geheim van Nederland’

Tijdens ons interview komt er een meneer langs die hier 16 jaar geleden op de camping heeft gestaan. Hij vraagt of hij even een rondje mag lopen over de camping om te kijken hoe het nu is. Naderhand komt hij nog even bij de receptie. Hij zegt: “Dit is een camping zoals een camping hoort te zijn.” Hij noemt het een ‘zwarte voeten’ camping, waar je heerlijk door de natuur loopt in plaats van over gemaakte paden. Een andere gast komt ook naar binnen als hij Cathelijne hoort zeggen dat ze een interview heeft voor PR voor de camping. Die gast geeft aan dat PR nergens voor nodig is, want deze camping verkoopt zichzelf. “Iedereen hier is laaiend enthousiast.”

Hoe onderscheiden jullie je van andere campings?
Cathelijne geeft aan dat zij het belangrijk vindt om ecologisch verantwoord te zijn. Duurzaam en biologisch staan hoog in het vaandel. Daarnaast heeft zij de oude kapschuur helemaal opgeknapt tot een binnen verblijf. Die mag nu niet open door de coronamaatregelen, maar het is straks een uitkomst voor de regenachtige dagen. Voorheen was er op die dagen niet veel te doen, maar straks worden er activiteiten voor binnen georganiseerd. Die activiteiten zijn ook afgestemd op de natuur, ze wil een stukje bewustwording creëren bij haar gasten. Bij een activiteit, stenen schilderen, maakt ze de kinderen ervan bewust dat de stenen niet terug de natuur in kunnen als ze geschilderd zijn, er zit dan chemische verf op. Ook legt ze uit dat als je met natuurlijke producten schildert dat wel kan. Van bloemen, kruiden en vruchten kun je ook verf maken.

Cathelijne in de oude kapschuur
Cathelijne in de oude kapschuur

Hoe ervaren jullie de coronacrisis?
Half januari ging de vorige beheerder weg, toen stond Cathelijne er alleen voor. Alles moest opnieuw worden ingericht. In de oude schuur vond ze 50 jaar oude bureaus uit de Stork fabrieken. Daar zijn nieuwe bladen op gekomen en die staan nu te schitteren in de receptie. Van half januari tot 1 april had ze de tijd om alles voor te bereiden op haar eerste seizoen, maar toen kwam er corona. De reserveringen waren nog niet goed op gang gekomen of de annuleringen begonnen al binnen te stromen. Op 4 april stond er een openingsfeest gepland. Ze had gasten uitgenodigd om gratis te komen kamperen (alleen toeristenbelasting moet worden betaald) om de opening samen te vieren. Dat ging natuurlijk niet door, en dan moet je schakelen. Om de paar dagen kwam er nieuwe berichtgeving. Je moet over alles gaan nadenken en dat was extra lastig omdat alles voor Cathelijne nog nieuw was. Toen het bericht kwam dat campings open mochten als de gasten eigen sanitair hadden had ze een ingeving. Ze kocht sanitair tentjes. Het begon met 5 tentjes, dat werden er al snel 10 en uiteindelijk werden het 20 tentjes. Een vriendin wees haar op een website die speciaal voor corona een overzicht had gemaakt van campings die sanitaire voorzieningen hadden. Toen ze daarop stond kwamen de telefoontjes van alle kanten van het land binnen. Iedereen wilde komen. Nu is het druk op de camping en heeft ze alsnog een goede start van haar eerste seizoen. Ook is ze al aardig volgeboekt voor het hele hoogseizoen.

Welke maatregelen hebben jullie genomen?
Allereerst natuurlijk de sanitair tentjes, maar daarnaast heeft Cathelijne het seizoen verlengd tot en met de herfstvakantie. Door de kapschuur die een kacheltje heeft kunnen de gasten de avonden dan verwarmd binnen doorbrengen in plaats van voor de tent. In de kapschuur kunnen spelletjes worden gespeeld en er komt ook een minibieb. Daarnaast krijgen gasten een aankomstnotificatie voor het verblijf, daarin worden alle regels genoemd waar gasten aan moeten voldoen. Ook is er een beleid voor het strandje gemaakt.

Zijn er nog speciale acties ontstaan door corona?
“Nee, geen speciale acties. Wel ben ik heel soepel geweest met het annuleren en omboeken en heb ik de laatste betaaltermijn verschoven naar pas 14 dagen voor aankomst.”

Hoe zie jij de toekomst van toerisme in eigen land voor je?
“Ik denk dat iedereen nu gaat ontdekken hoe mooi Nederland eigenlijk is. Of dat gevolgen heeft voor het toerisme in eigen land als je overal weer heen kan reizen weet ik niet. We zullen zien hoe het zich ontwikkeld.”

Wat vind jij speciaal/bijzonder aan de gemeente Losser?
“De steun die ik heb gekregen als beginnend camping beheerder is echt heel bijzonder. Heel veel contact en betrokkenheid. Ik werd geregeld gebeld met de vraag hoe het ging, zelfs de wethouder heeft gebeld. Daar reken je helemaal niet op als ondernemer, maar ik werd echt omarmd.”

Hoe breng jij je vrije tijd het liefst door?
“Ik hou heel erg van de natuur, maar ik heb drie kleine kinderen en iedereen met drie kleine kinderen weet dat je dan niet heel veel vrije tijd hebt. Daarnaast heb ik nu natuurlijk de camping waar veel tijd in gaat zitten. Als ik vrije tijd heb dan besteed ik die aan klassieke dingen. Klassieke muziek, maar ook klassieke hobby’s zoals handwerken. Ook zit ik bij een klassiek koor in Enschede.”

Wat is het allerfijnste plekje hier op het terrein volgens jou?
“’s Avonds zit ik graag met een rosétje in mijn hand op het strandje. Voor mij is dat echt het walhalla van deze camping. Daarnaast vind ik het heideveld ook een hele fijne plek.”

Favoriete plekje
Favoriete plekje

Voor meer info over Camping het Meuleman kijk hier

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Losser

  1. Zien & Doen

    Vergezichten en uitkijkpunten in de Schatkamer van Twente

    Geschreven door José
  2. Nieuws

    Nieuw toeristisch magazine Ontdek de Schatkamer van Twente

  3. Nieuws

    Opening toeristisch seizoen in de Schatkamer van Twente

    Geschreven door Bianca
  4. Zien & Doen

    De elektrokarritten gaan weer van start!

    Geschreven door Bianca

Tip je vrienden

facebook twitter