Natuur

Buren kijken: Het Noaberpad

Geschreven door

Elke

Leestijd 2 minuten 1314 x bekeken

Het Noaberpad is een 415 km lang Nederlands-Duits lange-afstand-wandelpad ( LAW 10 ) dat van Bad Nieuweschans in Groningen naar Kleef in Duitsland loopt. Daarbij gaat het langs en over de Duitse grens van de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Een goede buur is beter dan een verre vriend.’ Noaberschap, oftewel burenhulp, was eeuwenlang essentieel voor de bewoners in de kleine, sociale en overwegend agrarische dorpen.

Op deze rustige route wandel je van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse grens; leuk om te gluren naar de buren. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee ‘noabers’? Het Noaberpad voert langs vestingstadjes in Groningen, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente en oude stadjes in Münsterland.

Het landschap in deze provincies laat je kennismaken met prachtige achterafweggetjes. Deze LAW geeft de gelegenheid de grensstreek en haar bewoners, de Noabers, te leren kennen.

Voor de wandelaars in Twente zijn met name de drie etappes van belang; Hesingen - Rossum
Deze etappe kenmerkt zich door veelnatuurschoon: heidegebied de Paardenslenkte waar de zandhagedis haar eieren legt en het Springendal, een uniek bronnen- en bekenlandschap met als bijnaam: ‘Tuin van Nederland’.

Rossum - Losser
In het Twentse landschap, licht glooiend met mooie boerderijen en onverharde wegen en paden, loop je o.a. over De Paasberg met prachtige vergezichten. Over een kerkenpad wandel je naar De Lutte. De etappe eindigt bij Landgoed De Snippert, een voormalig heideveld dat door de Heidemaatschappij is ontgonnen.

Losser - Enschede
Langs weilanden en zandwegen kom je aan in het Aamsveen waar een prachtig blauwgrasland ligt. Het dankt zijn naam aan de blauwe grassoorten die hier bloeien. Het natuurgebied loopt tot ver in Duitsland en vroeger werd hier veel gesmokkeld: boter, koffie en koeien passeerden hier ongemerkt de grens.

Alle drie de etappes zijn ca.18 km lang en goed bewegwijzerd met wit-rode bordjes.

Deze etappes van het Noaberpad zijn te vinden op de wandelnetwerkaart Oost Twente, verkrijgbaar bij de Tourist info De Lutte-Losser.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Elke

Meer verhalen uit Losser

 1. Zien & Doen

  Op pad met de klootschieters van het Kolkersveld

  Geschreven door Bianca
 2. Op bezoek bij

  Op bezoek bij Erve Iemhorst

  Geschreven door Bianca
 3. Route-tips

  10 avontuurlijke mountainbikeroutes. Inclusief de beste van ons land.

  Geschreven door Maarten
 4. Op eigen wijze

  Dit is waarom Tukkers 'anbloazn' en 'afbloazn' op de midwinterhoorn.

  Geschreven door Bertine & Vincent

Tip je vrienden

facebook twitter