Twente tales

De Germaanse godin Tanfana: ontdek de magie van De Tankenberg.

Geschreven door

Vincent

Leestijd 2 minuten 15944 x bekeken

Tussen Oldenzaal en De Lutte ligt de Tankenberg, met 85 boven NAP het hoogste punt van Overijssel. Het gebied rondom deze stuwwal was voor de vroegere bewoners in de omliggende dorpen een heilige plek. Bovenop de Tankenberg vind je vandaag de dag de koepel van Tanfana. Tanfana was een Germaanse Godin en volgens sommige verhalen was ze tevens de leidster van de Witte Wieven.

Tanfana

De geruchten gaan dat er bij de Tankenberg vroeger een Romeinse Tempel ter ere van Tanfana heeft gestaan, al is daar geen direct bewijs voor. Ook stond er een opmerkelijke grote zwerfkei die dienst zou hebben gedaan als offersteen. De Rooms- Katholieke Kerk in die tijd echter geen behoefte aan dergelijke heidense rituelen had, werd in 1642 op bevel van de Burgemeester van Oldenzaal de steen verplaatst van de Tankenberg naar het centrum van Oldenzaal, pal naast de Plechelmus Basiliek. De steen zou nog altijd over magische krachtvelden beschikken en degenen die hier gevoelig voor zijn, zouden de energie van de steen kunnen waarnemen als ze deze zouden aanraken.

Een belangrijk ritueel dat Tanfana samen met haar volgers uitoefende, was het drinken van heilig water uit een gouden beker. Dit water zou van een nabijgelegen bron komen. Waar velen het verhaal als een mythe afdeden, stond men vreemd te kijken toen er in het grensplaatsje Duitse Uelsen een opmerkelijke archeologische vondst werd gedaan. In 1840 vond een boer genaamd Pamann tot zijn verbazing een 11,5 cm grote beker… van puur goud! Volgens archeologen dateert de beker uit 750-600 v.C. en is daarmee direct één van de belangrijkste archeologische vondsten in zijn categorie. Misschien is het verhaal van Tanfana niet eens zo fantastisch als het lijkt!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Vincent

Vincent Croce is een geboren Tukker en loopt dus al wat langer mee in Twente. Als grootste natuurinstragrammer van Noord-Oost Nederland heeft hij veel favoriete plekken waar hij komt fotograferen.

Meer verhalen uit Losser

 1. Nieuws

  Nieuwe locatie Tourist info Losser

 2. Zien & Doen

  Hup Holland Hup EK voetbal 2024

  Geschreven door José
 3. Nieuws

  Instagram hotspots wandelroutes rondom de Tankenberg met trotse Lossernaar Jan Riesewijk

  Geschreven door Bianca
 4. Nieuws

  Recreatiekrant Twente is weer uit!

Tip je vrienden

facebook twitter