Zien & Doen

Midwinterhoornblazen in de Schatkamer van Twente

Geschreven door

Nienke

Leestijd 2 minuten 2485 x bekeken

De tijd van het midwinterhoornblazen is weer aangebroken. Tot en met Driekoningen wordt er in Twente traditioneel weer op de midwinterhoorn geblazen. Ook in Beuningen, De Lutte, Losser en Overdinkel zijn de midwinterhoornblazers actief.

Midwinterhoornblazen

Als de schemer valt en het wat mistig is, dan klinkt dit instrument op z’n mooist. Twee langgerekte tonen zoeken dan hun weg door de buurtschappen en over de velden, gevolgd door een hogere, waarna een trage en diepe melodielijn klinkt. De echte Tukker weet dan dat in deze donkere tijd weer het licht wordt aangekondigd. Het is een eeuwenoud ritueel om donkere tijden te verdrijven en het komende goede licht op te roepen en aan te kondigen.

Historie

Tot ongeveer halverwege de vorige eeuw was het midwinterhoornblazen vrijwel verdwenen. Na de Tweede Wereldoorlog is deze traditie nieuw leven ingeblazen door het organiseren van wedstrijden midwinterhoornblazen. Blazen doe je met je lipspanning. Beweeg je lippen zonder te spugen. Met voldoende lucht kun je de specifieke tonen voortbrengen en zorgen voor een goede klankvorming. Meer hierover vind je in het boek Wett'n van Toet'n en Bloaz'n.

Boek in webshop
Boek in webshop

Vaak zie je afbeeldingen van midwinterhoornblazers bij een put, dat is niet omdat dat beter klinkt, maar vroeger was dat nodig om de hoorn vochtig te houden.

Van origine werd de hoorn geblazen om de zonnegod te helpen het licht terug te laten keren in deze donkere wintermaanden. Ook werd de hoorn als communicatiemiddel gebruikt. In onze grensstreek is bekend dat de midwinterhoorn werd gebruikt om smokkelaars te waarschuwen voor de politie. Wil je zelf luisteren naar de mooie klanken van de midwinterhoorn? Op bepaalde dagen en tijdstippen hoor je de klanken van dit bijzondere instrument.

Midwinterhoornblazers
Midwinterhoornblazers

Luisteren naar de midwinterhoornblazers

De hoorn wordt geblazen tussen de eerste zondag van de advent (dit jaar 3 december) en Driekoningen (6 januari).

De Lutte

Data waar de midwinterhoornblazers De Lutte te horen zijn. Kijk voor het midwinterhoornprogramma van De Lutte.

Losser

Als deze eeuwenoude traditie van de midwinterhoorn je interesse heeft gewekt, ben je van harte welkom om te komen kijken naar onze 'bloazers'.
In Losser trapten ze af op zondag 3 december om 18:30 uur bij de RK Kerk en om 19:00 uur bij Erve Kraesgenberg. Kijk hier voor het uitgebreide programma.

Midwinterhoornblazers
Midwinterhoornblazers

Tijdens de kerstfair op zondag 17 december en bij de midwinterwandeling op 22 december kun je ook genieten van het geluid van de midwinterhoorn in het centrum van Losser.

Beuningen

De bloazers zijn ook te horen in Beuningen tijdens de kerstwandeling op tweede Kerstdag en elke woensdagavond bij 't Sterrebos.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Nienke

Nienke heeft stage gelopen bij de Tourist info. Ze is geboren en getogen in Losser en kent de pareltjes daardoor als geen ander.

Meer verhalen uit Losser

 1. Nieuws

  Nieuwe locatie Tourist info Losser

 2. Zien & Doen

  Hup Holland Hup EK voetbal 2024

  Geschreven door José
 3. Nieuws

  Instagram hotspots wandelroutes rondom de Tankenberg met trotse Lossernaar Jan Riesewijk

  Geschreven door Bianca
 4. Nieuws

  Recreatiekrant Twente is weer uit!

Tip je vrienden

facebook twitter