Natuur

Winterwandeling omgeving De Lutte

Geschreven door

Els

Leestijd 4 minuten 507 x bekeken

Onze Tourist info collega Els ging op pad voor een winterwandeling door het buitengebied van De Lutte en Beuningen. Onderweg genoot ze van het prachtige winter coulisselandschap en alles wat ze tegenkwam.

Na een paar dagen harde wind en sneeuwval (code rood en oranje) is Nederland grotendeels verdwenen onder een witte deken sneeuw. Vandaag is in Twente de lucht strakblauw, dus tijd om lekker even vitamine zon op te doen!

Pad richting Hakenberg
Pad richting Hakenberg

Verder ben ik benieuwd hoe ‘onze bergen’ er bij liggen, de Paasberg en de Hakenberg. Wat is er dan mooier dan banjeren door een maagdelijk witte wereld, en daarvan mooie foto’s te maken.

Zicht op Hakenberg
Zicht op Hakenberg

Ik kies voor de Sagenroute, die ik al eerder in een ander seizoen heb gelopen. Een wandeling van 8 kilometer, die start en eindigt bij de Tourist info in De Lutte. Met de uitgebreide beschrijving van de route op papier lees je veel over de sagenverhalen in Twente, zoals o.a. de Dodenweg, Spookwagen, De Hel, de mysterieuze lijkwagen en nog veel meer.

De Hel
De Hel

Na de voorrangsweg te zijn overgestoken gaat de wandeling over het Peulkespad. Echter halverwege ligt door de sneeuwjacht een flink pak sneeuw en zak ik er al gauw tot de knieën in! Eerdere wandelaars kozen hier voor een ‘pad’ over het naastliggende weiland en dat leek mij ook goed plan. Zou het verder te doen zijn? Ik laat me verrassen.

Onderweg tijdens de route
Onderweg tijdens de route
De route gaat verder over de mooie Loabult, een hoogte in het bos. Na een volgend bospad voert de wandeling langs Erve Hanhof. Hier steken plotseling vanuit het niets twee reeën het weiland over. Een prachtig gezicht in het witte landschap! De volgende keer toch de telelens maar meenemen……..
Sporen
Sporen
In de weilanden ontdek je in de sneeuw de vele sporen van reeën. Maar ook van konijnen die geen last van de avondklok en maximale groepsgrootte blijken te hebben, gezien de vele plekken waar groter aantallen zich hebben opgehouden!

Door de sneeuw zie je nu goed het glooiende landschap en de stuwwallen en besef je pas goed waarom het een afwisselend hoevenlandschap wordt genoemd. Er waren op deze doordeweekse dag weinig wandelaars en was het op veel plekken ‘oorverdovend stil’, op het gefluit van de vogeltjes na. Er vloog een tijdje pal naast het pad een roodborstje mee. Het beestje werkte echter niet mee om de ultieme foto van het vogeltje te maken! Helaas!

Reeën
Reeën
Na het “ravijn” te zijn gepasseerd kom je via een landweg onder aan het landgoed Hakenberg met o.a. de mooie villa van textielfabrikant Blijdenstein. Ook hier weer een mooi vergezicht en zo waar opnieuw een aantal reeën “in beeld” die aan de bosrand staan. Jammer genoeg te ver weg voor een foto.

Vervolgens een stukje over de Populierendijk en Ophuisweg en wordt het wandelpad smal met ook wat ijs onder het sneeuwlaagje. Hier maar iets voorzichter! Op de rand met wat meer sneeuw gaat het lopen prima. Met wat ‘klimwerk’ op het hoogste punt van de Paasberg aangekomen is het even genieten van het uitzicht op Ootmarsum en Duitsland. Op dat moment komt ook een wintersporter op langlaufski’s aan om even te pauzeren. Hij vertelt dat de ski’s al 15 jaar geleden zijn aangeschaft en nu pas door hem voor het eerst worden gebruikt! Langlaufen in Nederland, uniek dat dit kan!

Hoogste punt met prachtig uitzicht
Hoogste punt met prachtig uitzicht
Even voorbij het boerenerf De Reuver komen opnieuw twee langlaufers op de Hoge Lutterweg naar beneden gegleden; twee dames die er duidelijk geweldig van genieten.
Langlaufers
Langlaufers

Het laatste deel gaat over het Beankepad, waar een stukje moest worden gekluund door een berg sneeuw en is helaas het eindpunt al weer in beeld. De wandeling is ongeveer 8 kilometer, maar door de besneeuwde paden loop je natuurlijk wat minder gemakkelijk en ook door de vele fotostops, lunchpauze en genieten van de mooie uitzichten ben je als snel vier uur verder.
Onderweg is het genieten
Onderweg is het genieten
Het was een prachtige wandeling, mede door het geweldige weer op een schitterend zonnig dag! Volgens de weerman kan het zo maar de laatste keer zijn met zo’n hoeveelheid sneeuw, dus neem het er van voor het gaat dooien!
Sneeuwlandsschap
Sneeuwlandsschap
De wandeling is te koop bij de Tourist info in De Lutte of hier te downloaden.
Landgoed Hakenberg
Landgoed Hakenberg

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Els

Meer verhalen uit Losser

 1. Zien & Doen

  Tips voor Hemelvaart

  Geschreven door Elke
 2. Kids

  Inspiratie voor de meivakantie

  Geschreven door Elke
 3. Een kijkje achter de schermen bij... de Twentse Wi-Fi koeien (1 april)

  Geschreven door Anneloes
 4. Ootmarsum-Dinkelland

  Elephant Parade 2021

  Geschreven door Jeroen

Tip je vrienden

facebook twitter