Natuur

Els neemt je mee voor de wandeling Het Meuleman vanuit Beuningen

Geschreven door

Els

Leestijd 4 minuten 326 x bekeken

Een mooie en afwisselende wandeling van ongeveer 8 kilometer vanuit Beuningen richting landgoed Het Meuleman.

Op een mooie zonnige dag gaan we op pad voor de wandeling naar en over landgoed Het Meuleman. Het landgoed is eigendom van de Twentse textielfamilie Scholten en bestaat uit meer dan 300 hectares bossen, cultuurgrond en heidevelden. Door het landgoed slingert het riviertje de Dinkel. De houtproductie levert een duurzame bijdrage aan de financiële middelen voor het beheer van het bos.

Het dorp Beuningen is het start- en eindpunt van de wandeling, maar onderweg er naar toe is het al genieten van de mooie herfstkleuren.

Mauritspad en Mauritsbrug

Vanaf Streekrestaurant ‘t Sterrebos wandelen we al snel het dorp uit en volgen over een houten bruggetje het Mauritspad. Bij het naderen van de Mauritsbrug valt het oog op een bordje op de grond bij een oranje gekleurd boompje. Het blijkt een quote te zijn van Herman Finkers, de ereburger van Beuningen: “Humor heeft ook zijn leuke kanten”.

Mauritsbrug met kanon
Mauritsbrug met kanon

Bij de Mauritsbrug staat een kanon, als herinnering aan de plek waar prins Maurits in 1597 met zijn troepen de Dinkel is overgestoken.

De Riest

Over de brug voert de wandeling verder langs de meanderende Dinkel in het natuurgebied De Riest. Hier gaan we even een stukje van het pad af, over het geelbruine bladerdek, het bos in om een foto van de Dinkel te maken. Er staan ook een aantal acaciabomen, met een mooi gevormde schors van de stam. Het hout schijnt erg sterk (duurzaam) te zijn.

De Dinkel
De Dinkel

Iets verderop ontdekken we in het bos een halve cirkel van takken met boomstammetjes als “stoeltjes”, heel creatief gemaakt. Een leuk plekje voor een korte pauze.

De Riest
De Riest

Buurtschap Mekkelhorst

De route gaat over een verhoging in een mooi bos naar het buurtschap de Mekkelhorst. Om een kijkje bij het mooi verzorgde landkruis te kunnen nemen, moet een kort stukje van de route worden afgeweken. Aan de overkant bevindt zich een fotogenieke oude boerderij.

Landkruis buurtschap Mekkelhorst
Landkruis buurtschap Mekkelhorst
Boerderij in het buurtschap
Boerderij in het buurtschap

Weer terug op de route ligt aan de linkerkant een onlangs aangelegde walnootboomgaard. In een foldertje lezen we dat aan deze bijdraagt aan duurzame productie en bijdraagt aan een lagere CO2 uitstoot. Iedereen kan hieraan bijdragen door een boom te doneren, zodat de boomgaard kan worden uitgebreid. Een goed initiatief! Aan de overkant staat bij een schitterend landgoed het bord “te koop”, maar helaas zijn onze financiële middelen (bij lange na) niet toereikend.

Het is prachtig zonnig wandelweer en de kleur van de weilanden links en rechts is deze tijd van het jaar nog oogverblindend groen. Het valt op, dat de koeien hier enkelbanden dragen……. Zijn dit criminele koeien op vrije voeten of op weekendverlof? Hoewel een aantal koeien ons ‘schuldig’ aankijkt, denken we dat het iets te maken heeft met de melkrobot of het voederen. Dat moet thuis nog even worden nagezocht.

Koeien op vrije voeten
Koeien op vrije voeten

Landgoed Het Meuleman

Na een pad langs de bosrand komt landgoed “Het Meuleman’ in zicht. In het bos verscholen ligt een prachtig groen gekleurd vennetje. Een groot gedeelte van het landgoed is opengesteld, behalve de kwetsbare gebieden; deze hebben geen vrije toegang. Het natuurgebied grenst aan het het Lutterzand

Vennetje in Het Meuleman
Vennetje in Het Meuleman

Na de brug over de Dinkel, wijken we even van de route af voor een korte ommetje aan de linkerkant waar vroeger een watermolen heeft gestaan. De vele varens die nu mooi bruin gekleurd zijn, vormen een mooi contrast met de blauwe lucht.

Het Meuleman
Het Meuleman

We passeren de mooie woonboerderij Riekeman en wandelen door een eikenlaan, om hierna een pad langs een weiland te volgen. Het tegenoverliggende maisland is gelukkig onlangs gemaaid, dus de hoge mais is geen belemmering meer voor mooie vergezichten. Op het maisland doet een grote groep duiven zich te goed aan achtergebleven kolven mais.

Na een stukje asfaltweg slaan we rechtsaf de Schoolweg in; de Mariakapel ligt er mooi versierd bij. De skyline van Beuningen is alweer in zicht, dat wil zeggen dat de wandeling er jammer genoeg al bijna op zit. Als laatste is er nog een ‘rondje om de kerk’ en nemen we voldaan plaats op het terras van Streekrestaurant ’t Sterrebos, het eindpunt van de wandeling, voor een welverdiend drankje.

Onze conclusie is dat het mooie en afwisselende wandeling was in het mooie buitengebied van Beuningen, met heerlijke uitzichten. Het mooie weer op deze laatste oktoberdag speelde natuurlijk wel een belangrijke rol.

Wil je deze route ook wandelen? De route is te koop in de webshop van de Tourist info in De Lutte-Losser via deze link: wandelroute Meulemanof in de winkel van de Tourist info De Lutte.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Els

Meer verhalen uit Losser

 1. Natuur

  Herfstwandeling met gids Tonny Morsink

  Geschreven door Els
 2. Zien & Doen

  Maak kennis met Erlebnispark Emsflower

  Geschreven door Elke
 3. Zien & Doen

  Overnachten Kerstarrangementen

  Geschreven door Nienke
 4. Zien & Doen

  'n oaldn roop

  Geschreven door Nienke

Tip je vrienden

facebook twitter