Een kijkje achter de schermen bij... de Twentse Wi-Fi koeien (1 april)

Leestijd 4 minuten 2739 x bekeken

Begin van deze week introduceerden we in samenwerking met Universiteit Twente de Wi-Fi koe. Een innovatief project waarmee natuurgenieters ook op de meest afgelegen plekken over internet kunt beschikken. Dit bleek om een 1 april grap te gaan. Want hoe innovatief onze regio ook is, op sommige plekken houden we het liever op puur genieten.

Tijd zat in Twente

Hoewel de dichtheid van het glasvezelnetwerk in Twente aanzienlijk groter is dan de rest van Nederland en we dus over (g)razendsnel internet beschikken, zijn er ook nog plekken waar “geen bereik” juist een voordeel heeft. Neem de natuurgebieden rondom De Lutte en Beuningen (gemeente Losser). Hier is de verbinding niet altijd even goed en dat vinden bezoekers juist een enorme pré. In Twente pleiten we voor de tijd nemen voor dingen waar je echt gelukkig van wordt. En wandelen maakt pas écht gelukkig, als je er bewust van weet te genieten. Echt geluk zit namelijk in oprechte aandacht. Voor jezelf, elkaar en de natuur. En dat deelt Twente graag met de rest van Nederland!

1 april: de WiFi koe

Wi-Fi is een hoeksteen van onze samenleving. Wie kan er nog een uur zonder Instagram of Whatsapp? Gastvrijheid zit in het DNA van de Tukker, daarom helpen wij graag de bezoeker die zich 24/7 online bevindt. Omdat de Wi-Fi verbinding in de natuurgebieden rondom de gemeente Losser minder sterk is, is samen met de Universiteit Twente een oplossing bedacht: bijzondere Wi-Fi dragers die toch al rond lopen: koeien.

De Wi-Fi koeien staan rondom de plaats Losser, ook wel de Schatkamer van Twente genoemd. Op de meest instagrammable locaties waar de Wi-Fi wel wat versterking kan gebruiken, zijn de koeien voorzien van Wi-Fi dragers.

Dankzij Liesje 22, 's werelds eerste cowfluencer, maakten in de eerste lockdown veel Nederlanders kennis met de highlights van Twente. Het zijn nu de Wi-Fi koeien die ervoor zorgen dat de meest afgelegen plekjes voor iedereen bereikbaar zijn. Neem een kijkje achter de schermen, lees en kijk mee hoe deze koeien zorgen dat juist de meest afgelegen plekjes voor iedereen beschikbaar zijn.

Op een mooie woensdag in maart trokken we naar de boerderij van respectievelijk de familie Meijer en de familie Hengelman in de gemeente Losser. Met hulp van de boeren werden de prachtige en veelbelovende modellen prachtig vastgelegd op beeld.

"Dankzij Liesje 22, 's werelds eerste cowfluencer, maakten in de eerste lockdown veel Nederlanders kennis met de highlights van Twente".

Erve Loaboer

De Wi-fi koeien zijn onder andere te vinden bij Ijsboerderij 't Loaboerke. De erfnaam van deze boerderij is "Loaboer", wat Twents is voor boerderij in het bos. Deze boerderij is dan ook in een prachtige, bosrijke omgeving gelegen waar veel fiets- en wandelroutes langs komen. De boerderij is nog in oude staat, waarvan een gedeelte is verbouwd tot ijsboerderij.

De koe bij de horens vatten

Op deze woensdagochtend is er volop bedrijvigheid op het boerenerf van de familie Meijer. Koe Zwaantje staat al klaar. Toch wel indrukwekkend zo'n koe van dichtbij. Zwaantje laat zich begeleiden naar het even verder gelegen weiland en poseert als een volleerd model. Boer Jan en boer Taede stellen haar op haar gemak en trekken alles uit de kast om dit prachtige dier goed voor de camera te krijgen. Zwaantje laat het zich allemaal rustig welgevallen. Ze graast wat en kijkt rustig in het rond, niet bewust van haar rol als Wi-Fi drager, des te meer van de prachtige omgeving.

Koe Zwaantje en boer Taede in actie
Koe Zwaantje en boer Taede in actie

Landgoed het Hengelman

Even later verplaatsen we ons naar Landgoed het Hengelman. Landgoed het Hengelman in De Lutte is in 1999 omgeschakeld van een gangbare melkveehouderij naar een biologische melkveehouderij. Boer Jos Eulderink vertelt dat zodra het weer kan de koeien naar buiten gaan. Geen straf in het Twentse glooiende landschap en onder de prachtige schaduwrijke eiken. Hier is koe Martha uitgekozen als model. Boer Jos leidt haar rustig over het erf en ze laat zich op verschillende plekken op het erf vastleggen door de fotograaf. De andere dames kijken nieuwsgierig mee.

Routes

Zoek je alvast een mooie fiets- of wandelroute in de omgeving van De Lutte en Losser? Bekijk dan onze tips, voor als we weer op pad kunnen.

Fotograaf Vincent Croce tussen de koeien
Fotograaf Vincent Croce tussen de koeien

Achter de schermen...

Foto's: Vincent Croce / Anneloes Pross

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Losser

 1. Nieuws

  Recreatiekrant Twente is weer uit!

 2. Natuur

  Tip! De Rhododendronlaan in De Lutte

  Geschreven door Bianca
 3. Zien & Doen

  Tips voor Hemelvaartsdag

 4. BLOG WANDELING LUTTERSE BERGEN

  Geschreven door Els

Tip je vrienden

facebook twitter