Op bezoek bij

Op bezoek bij Erve Iemhorst

Geschreven door

Bianca

Leestijd 5 minuten 1047 x bekeken

Voor onze nieuwe rubriek 'Op bezoek bij' waren wij op bezoek bij Frank en Evelien ter Linde, de trotse ouders van Fleur en Daan en de eigenaren van Erve Iemhorst in Losser. Wij spraken met Evelien om meer te weten te komen over dit mooie bedrijf.

Wat is Erve Iemhorst?

Erve Iemhorst, is een melkveebedrijf dat generatie op generatie is overgedragen en in het buitengebied van Losser is gelegen. Het melkveebedrijf is een mix van landbouw met natuurbeheer, daarnaast wordt er ook nog een Bed & Breakfast gerund, is er een boerderijwinkel en fungeert het als een educatieboerderij.

Frank en Evelien ter Linde
Frank en Evelien ter Linde

Kan je wat meer vertellen over de Bed & Breakfast?

De Bed & Breakfast is in april 2019 geopend en heeft twee kamers; het Dinkelhuisje is de derde accommodatie. De ligging is perfect. Aan de ene kant heb je een prachtig natuurgebied met o.a. de Zandbergen en de Oelemars en aan de andere kant ben je nog geen kilometer verwijderd van het centrum van Losser. Er komen voornamelijk veel natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars.
Qua leeftijd is het wisselend, er logeren 60-plussers, maar ook gezinnen. Voor alle leeftijden is het leuk om de boerderij tussen de koeien en kalfjes te ervaren.
In de winter zijn er ook wel eens gasten die in de omgeving tijdelijk werkzaam zijn.

Wat verkopen jullie qua producten?

Erve Iemhorst heeft melkvee en een klein groepje vleesvee dat graast op natuurgronden in het Dinkeldal. Sinds kort is er op het erf een boerderijwinkel waar ze rundvlees, melk en ambachtelijke rauwmelkse kaas van eigen boerderij verkopen. Verder zijn er ook streekproducten zoals biologische eieren, biologisch varkensvlees, aardappelen, honing, likeuren, bieren en jam te koop, grotendeels uit de gemeente Losser. Ook is er een samenwerking met Grand Café Smit waar de ‘Iemhorst burger’ op het menu staat. Gemaakt van puur rundvlees van Iemhorst.

Assortiment boerderijwinkel
Assortiment boerderijwinkel

Met hoeveel mensen werken jullie op dit bedrijf?

Op dit moment met z’n tweeën, maar er is ook zeker hulp van familie.

Hoe ziet jullie dag er uit?

Dat is heel wisselend. Frank begint vroeg met het melken van de koeien en alle andere werkzaamheden omtrent de boerderij. Evelien maakt ontbijt voor de gasten en zodra er is uitgecheckt wordt er schoongemaakt om weer nieuwe gasten te kunnen ontvangen. Nu, met de winkel erbij, moet er tussendoor voor worden gezorgd dat de voorraden op peil zijn. Dit door o.a. overleg met de boeren uit de omgeving over het ophalen van de producten.

Daarnaast is Erve Iemhorst ook een educatieboerderij. Er worden regelmatig schoolklassen ontvangen. Hun opvatting is dat elk kind uit Losser een keertje op de boerderij moet zijn geweest om te leren waar voeding vandaan komt en een relatie leggen tussen voedsel van de boerderij en het eten op hun bord.

Wat vinden jullie het fijnste om te doen?

Eigenlijk is het de combinatie. Het ontvangen van mensen, rondleidingen geven op de boerderij en de bezoekers een goed gevoel geven. Ook is het erg zinvol om een brug te kunnen slaan tussen boer en burger, omdat de indruk bestaat dat er de laatste jaren wat afstand is ontstaan. Men gaat meestal met een heel ander beeld weg dan dat ze zijn gekomen.

TIP: neem contact op met Erve Iemhorst voor een groepsrondleiding

Wat is het leukste wat jullie hier hebben meegemaakt op toeristisch gebied?

Heel bijzonder waren ooit twee jongens die hier midden in de winter, ondanks dat er erg veel sneeuw lag, een kanotocht op de Dinkel maakten. Dat was wel heel erg dapper en bijzonder in de kou.

Erve Iemhorst
Erve Iemhorst

Waarom kiezen de mensen voor Erve Iemhorst?

Mensen kiezen voor Erve Iemhorstdoor de vrije ligging en ook het levendige Losser. De laatste jaren is er in het centrum veel veranderd, leuke restaurants en je kunt er erg leuk winkelen. Het is de ideale combinatie van een verblijf in de natuur met het centrum van Losser in de directe nabijheid.

Het mooiste plekje vind ik midden in de Zandbergen.

Evelien, wat vind jij het mooiste plekje in Losser?

Voor haar is het best lastig om aan te geven wat ze echt het mooiste plekje van Losser vindt. Waarschijnlijk midden in de Zandbergen, met de vlonder en de uitkijktoren en vogelkijkhut in het natuurgebied De Oelemars. Maar Losser heeft zeker meer mooie plekjes. Een wandeling of fietstocht afsluiten op het terras bijvoorbeeld bij Grand Café Smit is erg gezellig.

Uitzicht vanaf de uitkijktoren
Uitzicht vanaf de uitkijktoren

Welke tips geef je altijd mee aan de gasten?

Aan de natuurliefhebbers vertelt ze altijd, dat men meteen de natuur in wandelt wanneer ze hun erf verlaten.
Én dat natuurlijk de lekkere Iemhorst burger bij Grand café Smit moet worden geproefd. Verder zijn er meer gezellige en goede restaurants in Losser.

Wat hoor je vaak terug van de toeristen in Losser?

Gezellige restaurants en terrasjes en de mooie natuur in de omgeving. Ook zijn de gasten erg enthousiast over het natuurgebied het Lutterzand en "de buren" o.a. het kasteel in Bad Bentheim en het kunststadje Ootmarsum.
Men verbaast zich vaak over de rust in deze regio, maar ook over het feit dat hun bedrijf continu door gaat, zeven dagen in de week.

Hebben jullie nog plannen voor in de toekomst?

De boerderijwinkel is er natuurlijk bij gekomen, waar ze het voorlopig even bij willen laten. Evelien vertelt tijdens het gesprek trots dat recent de winkel verder is uitgebreid met eigen kaas. Het is een heerlijke ambachtelijke rauwmelkse kaas geworden, romig en vol van smaak. We hebben ook diverse heerlijke kruidenkazen. Verder is er de ambitie om alles zelf blijven doen, kleinschalig en zijn er voor het ogenblik dus geen grootse plannen.

Tot slot heeft Evelien wel vers van de pers een heel leuk nieuwtje: "binnenkort komt er een melktap bij de boerderijwinkel zodat mensen zeven dagen in de week verse melk kunnen komen halen".

Boerderijwinkel Erve Iemhorst
Boerderijwinkel Erve Iemhorst

't Winkeltje van Iemhorst is op vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur geopend. Ravenhorsterweg 3a in Losser.

Voor verdere contactgegevens over Erve Iemhorst klik hier.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Bianca

Meer verhalen uit Losser

 1. Nieuws

  In gesprek met Cis Sanderink en Famke Westerhof over de KPJ Beuningen

 2. Op bezoek bij

  Op pad met Truus Wijnen

  Geschreven door Bianca
 3. Natuur

  September: fietsmaand

  Geschreven door Elke
 4. Typisch Twents

  Osse, petret van 'n pestoor met Jan Riesewijk uit Losser

Tip je vrienden

facebook twitter